Professionals – Networking

10 κοινά λάθη δικτύωσης και πώς να τα αποφύγετε

Η δικτύωση είναι μια βασική δεξιότητα για τους επαγγελματίες στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μπορεί να ανοίξει πόρτες σε νέες ευκαιρίες, να ενισχύσει την καριέρα σας και ακόμη και να ενισχύσει την προσωπική σας ανάπτυξη. Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες κάνουν λάθη που εμποδίζουν την πρόοδό τους. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικά από αυτά τα λάθη δικτύωσης και θα δώσουμε μικρές συμβουλές για το πώς να τα αποφύγετε.

1. Διαδικτυακή παρουσία

Λάθος: Παραμελείτε την διαδικτυακή παρουσία σε πλατφόρμες όπως το LinkedIn.
Συμβουλή: Ενημερώστε τακτικά το προφίλ σας με σχετικά επιτεύγματα, συνδεθείτε με συναδέλφους του κλάδου σας και συμμετέχετε σε ουσιαστικές συζητήσεις για να ενισχύσετε την προβολή σας στο διαδίκτυο.

2. Από το εγώ στο εμείς

Λάθος: Προσεγγίζετε τη δικτύωση αποκλειστικά για προσωπικό κέρδος χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες των άλλων.
Συμβουλή: Επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση γνήσιων σχέσεων προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη σε άλλους στο δίκτυό σας.

3. Follow – ups

Λάθος: Δεν παρακολουθείτε την πορεία των επαφών σας μετά τις αρχικές αλληλεπιδράσεις δικτύου.
Συμβουλή: Στείλτε εξατομικευμένα email για να εκφράσετε ευγνωμοσύνη, να μάθετε τα νέα και να διατηρήσετε τη σύνδεση.

4. Βγείτε από το safety zone

Λάθος: Μένετε στη ζώνη άνεσής σας και δικτυώνεστε με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Συμβουλή: Αναζητήστε την ποικιλομορφία στο δίκτυό σας. Συνδεθείτε με άτομα από διάφορους κλάδους, υπόβαθρα και εμπειρίες.

5. Έλλειψη προετοιμασίας

Λάθος: Συμμετέχετε σε εκδηλώσεις δικτύωσης ή συναντήσεις χωρίς να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.
Συμβουλή: Ερευνήστε τους συμμετέχοντες, βρείτε σημεία επαφής και συστηθείτε με αυτοπεποίθηση.

6. Αναποτελεσματική επικοινωνία

Λάθος: Κυριαρχείτε σε συνομιλίες ή δεν ακούτε ενεργά κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων και συνομιλιών.
Συμβουλή: Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση, κάντε ανοιχτές ερωτήσεις και αφήστε τους άλλους να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

7. Small talk

Λάθος: Υποτιμάτε τη δύναμη του small talk στην οικοδόμηση επαφών..
Συμβουλή: Βρείτε αφορμές από την επικαιρότητα για να ξεκινήσετε συνομιλίες και σταδιακά να μεταβείτε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις.

8. Μακροπρόθεσμα οφέλη

Λάθος: Εστιάζετε στα άμεσα αποτελέσματα και όχι στην οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων.
Συμβουλή: Καλλιεργήστε το δίκτυό σας με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και όταν δεν βλέπετε αμέσως απτά οφέλη.

9. Αποφεύγετε τις εκδηλώσεις

Λάθος: Δεν παρευρίσκεστε σε εκδηλώσεις που παρέχουν ευκαιρίες δικτύωσης λόγω κοινωνικού άγχους ή κακού προγραμματισμού.
Συμβουλή: Βγείτε σταδιακά από τη ζώνη ασφαλείας σας παρακολουθώντας εκδηλώσεις και εξασκώντας τις κοινωνικές δεξιότητές σας.

10. Κίνητρα

Λάθος: Δεν ενδιαφέρεστε έμπρακτα και ουσιαστικά για το δίκτυό σας.
Συμβουλή: Προσφέρετε βοήθεια, μοιραστείτε τις γνώσεις σας και γίνετε πολύτιμος πόρος για άλλα άτομα στο δίκτυό σας. Με λίγα λόγια, προσφέρετε αξία.

Διευκολύνετε τη δικτύωση με μια ψηφιακή κάρτα

Οι παραδοσιακές επαγγελματικές κάρτες σε συνέδρια και εκθέσεις συχνά υπολείπονται σε αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα. Οι ψηφιακές επαγγελματικές κάρτες, ειδικά εκείνες που είναι ενσωματωμένες με τεχνολογία NFC, προσφέρουν μια εκαιρετική εναλλακτική λύση. Αυτές οι κάρτες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, εξαλείφοντας το περιβαλλοντικό κόστος που σχετίζεται με το χαρτί και τις διαρκείς εκτυπώσεις.

Η ευκολία τους είναι απαράμιλλη. Οι συμμετέχοντες μπορούν άμεσα να μοιράζονται και να λαμβάνουν στοιχεία επικοινωνίας με ένα απλό tap, απλοποιώντας τη διαδικασία διασύνδεσης. Επιπλέον, η δυναμική φύση των ψηφιακών καρτών κάνει την ενημέρωση των στοιχείων παιχνιδάκι. Με τον τρόπο αυτόν, οι επαγγελματικές σας επαφές έχουν πάντα πρόσβαση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες σας. Προσθέτοντας ένα άλλο επίπεδο ευελιξίας, αυτές οι κάρτες μπορούν επίσης να εμπλουτιστούν με άμεσους συνδέσμους που παρουσιάζουν ένα πιο ολοκληρωμένο στιγμιότυπο της επαγγελματικής προσωπικότητας κάποιου.

Η δικτύωση είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το επαγγελματικό σας ταξίδι. Θυμηθείτε ότι η δικτύωση δεν αφορά μόνο το τι μπορείτε να κερδίσετε, αλλά και τι μπορείτε να συνεισφέρετε σε άλλους στο δίκτυό σας. Αποφύγετε τα παραπάνω λάθη δικτύωσης και εντάξτε τις ψηφιακές επαγγελματικές κάρτες στην καθημερινότητά σας για αποτελεσματικότερες επαφές.

Βρείτε την ψηφιακή κάρτα που σας ταιριάζει καλύτερα από την ilo και προσέξετε αυτά τα λάθη δικτύωσης!